ZA DOBRO POČUTJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV IN NJIHOVIH SKRBNIKOV.

0

Search

ZA DOBRO POČUTJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV IN NJIHOVIH SKRBNIKOV.

Search

Vir objave: Zdravahranazapse.si

Da bi vam lahko razložila kaj so Bachove cvetne esence in kako delujejo, vam želim najprej zaupati svojo zgodbo.

Z Bachovimi cvetnimi esencami sem se prvič srečala, ko mi jih je prijateljica med pogovorom svetovala kot pomoč pri takratni življenjski preizkušnji. Podala mi je malo rumeno stekleničko in rekla, naj vzamem par kapljic, ko se mi bo zazdelo, da bi jih potrebovala. Moram priznati, da je steklenička obležala na dnu kuhinjskega predala, saj nisem dobro vedela, kaj naj počnem z njo, kaj je v njej in kakšen naj bi točno bil učinek zaužitja njene vsebine. O vsebini in njenih učinkih se nisem pozanimala na internetu, tudi prijateljice nisem povprašala po dodatnih informacijah. Očitno takrat še ni bil pravi čas zame in esence 🙂

Minilo je nekaj let, moja prijateljica je zaplula v nove karierne vode, jaz sem spremljala njene podvige in ponovno so mi pot prekrižale rumene stekleničke, le da mi tokrat niso dale miru in tukaj se začne moja zgodba.

Osnovne informacije o dr. Bachu in njegovih esencah sem dobila preko te prijateljice in se po osnovnem izobraževanju odpravila v Anglijo, v Bachov Center, da bi pridobila ustrezno izobrazbo in potrebne certifikate. Meseci so tekli, jaz sem eksperimentirala z esencami, pomagala domačim in prijateljem. Vse sem preizkusila tudi na sebi. Nekega dne pa sem med razmišljanjem o mojem zlatem mucku Kirotu, ki ga danes na žalost ni več med nami, prišla do zaključka, da tako kot mi, tudi naši ljubljenčki čutijo in na svoj poseben način doživljajo svoje izkušnje in preizkušnje ter da do sedaj še nisem srečala človeka, ki bi se na tak način ukvarjal s temi čustvi in pomagal živalim kadar gredo skozi travmatična obdobja in situacije v svojem življenju.

Začela sem poglobljeno študirati vpliv Bachovih cvetnih esenc na živali in jih tudi začela uporabljati na mojih kosmatincih. Ne glede na to, da sem že vedela, da esence res pomagajo našim dušam in res pretvorijo negativna čustvena stanja v pozitivna, sem bila presenečena nad pozitivno reakcijo mojih ljubljenčkov.
Kmalu je za esence zaprosila moja soseda, moj prijatelj, mama, fant, itd. … in tako sem se odločila, da bo to postalo moje vsakodnevno poslanstvo – delo z živalmi in njihovimi lastniki. Kaj je lahko lepšega kot celodnevno druženje s kužki, mucami, konji?

Mala rumena steklenička

Naj se vrnem na tisto malo rumeno stekleničko … na tej steklenički je pisalo Rescue (prevod: rešitev). In res me je rešila ta steklenička, oziroma njena vsebina. Težke življenjske situacije so me pripeljale v izjemno stisko, ko nisem vedela, kako naj si pomagam brez zdravil in obiska zdravnikov, saj sem si želela neke vrste holistične pomoči. Segla sem po mali ‘rešilni’ steklenički in kmalu sem ponovno zadihala z nasmehom. Kapljice sem pridno in predvsem redno jemala še dobro leto, s tem, da sem rešilno mešanico zamenjala za druge mešanice esenc, ki so mi pomagale, da sem predelala stiske s katerimi sem se soočala. Vmes sem se vseskozi izobraževala in pomagala mojim domačim ljubljenčkom ter kužkom prijateljev.

Kdo je dr. Bach in kaj so cvetne esence?

Rešilna mešanica, ki jo omenjam zgoraj, vsebuje 5 cvetnih esenc, ki jih je dr. Bach namenoma združil v eno mešanico. Vsako esenco lahko seveda uporabljamo tudi ločeno, a skupaj imajo res neverjetno moč. A pojdimo počasi: najprej kdo je bil dr. Bach in kaj so esence, potem pa kaj več o posameznih 5-ih cvetnih esencah, ki sestavljajo Rešilno/Rescue formulo.

Dr. Bach (1886–1936) je bil zdravnik, homeopat, ki se je med svojo prakso soočal s hospitaliziranimi bolniki, ki so težko premagovali zdravstvene stiske in življenjske težave. Ugotavljal je tudi, da tisti bolniki, ki imajo pozitiven odnos do življenja in zdravljenja, hitreje okrevajo in tudi boljše živijo. Začel je razmišljati, kako bi na neškodljiv, naraven način pomagal tistim, ki so bili bolj negativni, depresivni, žalostni, potrti. Ker je dobro poznal homeopatijo, je na podoben način kot so narejena homeopatska zdravila, začel testirati rastline, ki so rastle v bližini njegovega doma. Po letih preizkušanja je končno opisal delovanje vseh 38 esenc, ki jih je preizkusil. Po njegovi smrti so se njegovi sodelavci odločili ohraniti njegovo zapuščino in Bachov center je še danes tak, kot je bil, ko je dr. Bach še živel. Dr. Bach je sodeloval s homeopatsko lekarno Nelsons Homeopathic Pharmacy v Londonu, leta 1991 pa je Nelsons prevzel polnjenje in distribucijo Originalnih Bachovih cvetov.

Rešilna/Rescue mešanica cvetnih esenc je sestavljena iz:

 • Star of Bethlehem – Majnik
 • Rock Rose – Sončece
 • Cherry Plum – Češnjelika sliva
 • Impatients – Žlezava nedotika
 • Clematis – Srobot

Vsaka posebej ima poseben učinek na čustvena stanja, skupaj pa nudijo izjemno ‘umiritev’ v hudih situacijah ali življenjskih okoliščinah. Da si boste lažje predstavljali, naj vam naštejem nekaj primerov za živali in ljudi:

 • smrt bližnje osebe/ljubljenčka,
 • selitev v nov dom,
 • priseli se nov družinski član (otrok, starejša oseba, žival …),
 • obisk veterinarja, zdravnika, zobozdravnika …,
 • avtomobilska nesreča,
 • pokanje petard,
 • potovanje z letalom,
 • itd …

Rešilna Bachova mešanica kot “prva pomoč” za živali in ljudi

V praksi, na terenu, večkrat pripravim rešilno mešanico za posamezno žival, običajno pa ji tudi dodam še eno ali dve drugi esenci, odvisno od primera, da je prva pomoč res pisana na kožo živali. Spremembe se kaj kmalu začnejo kazati na vedenju živali. Lastniki običajno po prvem mesecu opazijo ‘splošno’ umiritev, kasneje pa tudi druge pozitivne spremembe v vedenju njihovega ljubljenčka. Mešanice prilagodimo odzivom, ki jih žival pokaže. Ni vedno potrebno, da se pripravi rešilna mešanica, saj imamo na voljo še preko 30 drugih esenc. Pri odločitvi, kaj bom vstavila v mešanico, mi predvsem pomaga natančen pogovor z lastniki in opazovanje vedenja živali. Kadar govorimo o strahu, živali ne izpostavljam situaciji, kjer bi se lahko ustrašila, samo da bi videla njeno vedenje, ampak se raje zanašam na pripovedovanje lastnikov.

Živali na žalost ne znajo ‘povedati z besedami’ kaj jih teži, a če jim res dobro prisluhnemo, jih opazujemo in si vzamemo čas zanje, nam jasno pokažejo kaj potrebujejo in kako jim lahko pomagamo.

Verjamem v močno povezanost duš lastnika in njegovega ljubljenčka, saj dnevno opažam, da v primeru, ko lastnik uživa Bachove cvetne esence istočasno z ljubljenčkom, prilagojene esence seveda, je učinek na ljubljenčka še večji. Včasih je dovolj, če samo lastnik uživa esence 🙂 … ja, podobna reakcija je kot pri materah in njihovih dojenčkih (ko neprespana, izmučena, razdražena mamica začne uživati esence, njen otročiček kmalu preneha z intenzivnim jokanjem ali podobnimi stresnim vedenjem. Ona se pomiri, spanec se izboljša, četudi večkrat na noč prekinjen, misli se zbistrijo in tudi lažje se sooča z dnevnimi in nočnimi nalogami, ki jih zahteva njen dojenček.).

Najlepše pri Bachovih cvetnih esencah je, da:

 • lahko jih jemljemo skupaj z drugimi zdravili, saj nimajo kontraindikacij.
 • tisti, ki ste občutljivi ali alergični na alkohol, se mešanice pripravijo z rastlinskim glicerolom (kot se pripravljajo za živali in dojenčke) ali kisom (če vam diši).
 • z njimi se ne moremo pre-dozirati – se pravi, da ne bo nič narobe, če boste vzeli par kapljic esenc več, kot vam jih je predpisal Bachov svetovalec/ka.
 • če vzamete napačno cvetno esenco ne bo imela nobenega efekta (tudi negativnega ne). To najlažje razložim tako: če ni čustva za katerega je esenca namenjena, potem esenca nima na kaj vplivati – zato ni efekta.

Mislim, da je v Sloveniji čas, da se zavedanje o živalih in njihovih čustvih dvigne na novo raven. Dejstvo je, da včasih tako mi, kot naši ljubljenčki potrebujemo/jo pomoč pri soočanju z življenjskimi situacijami ali le dnevnimi aktivnostmi.