ZA DOBRO POČUTJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV IN NJIHOVIH SKRBNIKOV.

0

Search

ZA DOBRO POČUTJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV IN NJIHOVIH SKRBNIKOV.

Search

Vir objave: Zdravahranazapse.si

Tokrat sem se odločila podeliti z vami mojo izkušnjo z zdravstvenimi težavami ljubljenčka, ki sicer še vedno traja. Saj vem, da vas je veliko, ki se soočate ali ste se/se boste soočili z istimi ali podobnimi dejstvi, čustvi, situacijami. Tako kuža kot jaz, sva si, in si še vedno, pomagava z Bachovimi kapljicami, a vsak s svojo mešanico.

Pred kratkim smo se doma soočili z dejstvom, da bo naš leto in pol star kuža, Marley, moral na operacijo komolca. Seveda smo se vsi (še posebej jaz!) veliko bolj obremenjevali s tem, kako bo potekala rehabilitacija pri tako navdušeno-razigrani pasji radosti, kot jo ima Marley. Priznam, da sem se nekajkrat kar za glavo prijela ob misli na ‘strogo mirovanje’, ki ga je omenil naš veterinar.
Zelo očitno je bil čas za Bacha … v tem trenutku še ne za mojega psa, ampak zame!

Bachove esence pred in med operacijo

Ljudje smo si različni, ampak res ne poznam nikogar, ki ga ne bi kar precej zaskrbelo, ko pade odločitev, da ljubljenček potrebuje operacijo. V istem trenutku se začnemo pogovarjati ali razmišljati o okrevanju, organizaciji zdravljenja, finančnih sredstvih za operacijo in kasnejšo rehabilitacijo, o  fizioterapiji, osteopatiji, akupresuri, akupunkturi, hidroterapijo ali še kateri drugi vrsti primerne terapije. Premišljujemo o prehrani. primernem ležišču, primerni družbi ter ne-zaželenih motilcih ‘strogega mirovanja’ itn.

Za razliko od nas, se z vsem tem naš kosmatinec pa prav nič ne ubada. Njega zanima samo tista žogica na vrtu, ki ga je zanimala pred eno uro ali tista kost, ki si jo je prihranil za današnjo sladico. Se pravi, da v tem momentu ne potrebuje podpore na ‘čustvenem področju.’, mi pa si jo brez oklevanja lahko izberemo med Bachovimi esencami, saj bo na nas vplivala blagodejno, zaradi česar bo tudi naš vpliv na ljubljenčka bo bolj miren, kar bo seveda potreboval v prihajajočih dnevih. Dejstvo je, da pes ne doživlja celotne izkušnje tako kot mi, MI pa absolutno pripomoremo k njihovem doživljanju celotne situacije.

V pomoč skrbnikom ljubljenčkov je lahko:

 • Rešilna (Rescue) mešanica ali/in (odvisno od intenzivnosti skrbi čustvenega stanja skrbnika na splošno),
 • divji kostanj z rdečimi cvetovi ali red chestnut, ki bo umiril naše skrbi za ljubljenčka.

Po operaciji

Ljubljenčku lahko tudi že pred operacijo postrežemo z esencami, še posebno pred obiski veterinarja, ki so lahko zelo stresni. Če se pa odločimo, da bomo začeli z esencami po operaciji, si pa lahko pomagamo z različnimi mešanicami. Prava kombinacija je odvisna od vsakega psa, mačke, konja, zajčka, morskega prašička … posebej, a nekatere izmed možnosti so:

 • nedotika ali impatiens — da omilimo neučakanost pri okrevanju, hoji, samem premikanju po operaciji. Bolečina poveča razdražljivost in nestrpnost, zato ta esenca ublaži to napetost in občutek nemira, ker se vse odvija prepočasi.
 • oljka ali olive — da zmanjšamo fizično izčrpanost po operaciji.
 • betlehemska zvezda ali star of Bethlehem —da priskrbimo tolažbo po travmatični izkušnji z operacijo (npr.: bivanje na kliniki, anestezija in zbujanje).
 • oreh ali walnut — da omogočimo lažje sprejemanje trenutnih okoliščin (bolečine, povoje, nezmožnost normalnega premikanja, družbo neznanih ljudi v belih in modrih haljah, čudnih zvokov) in hitrejšo prilagoditev na trenutno stanje.

Prvih nekaj dni po operaciji lahko opazimo tudi, da ljubljenček več spi, ima manj apetita, bruha, sope, več urinira. Pomembno je, da se o tem takoj pogovorimo z veterinarjem, in skupaj ocenimo, kako je primerno nadaljevati zdravljenje.
Naša naloga pri nadaljnjem okrevanju pa je tudi, da zagotovimo to ‘strogo mirovanje,’ ki nam ga je zapovedal veterinar. Zgoraj omenjene Bachove esence bodo bistveno pomagale pri čustvenem okrevanju našega ljubljenčka, mi pa moramo poskrbeti tudi za naslednje:

 • Primerno ležišče, ki ni na prepihu, mrazu ali vročini. Najbolje je, da ležišče ni na naši postelji ali kavču, saj lahko ljubljenček kaj hitro pade in se dodatno poškoduje ali poslabša po-operativno stanje.
 • Omejimo prostor za okrevanje in prve dni prekinemo stike z otroci in drugimi živalmi, saj je ljubljenček lahko razdražen zaradi bolečin in kljub temu, da je vedno izredno miroljuben in prijazen, v tej situaciji tega mogoče ne zmore in lahko pride do ugriza, ki se v normalnih okoliščinah nikoli nebi zgodil. Saj bodo hitro minili ti dnevi….samo potrpežljivo naprej.
 • Pazimo, da si ne liže ali grize predela rane, povoja, obveze. Če ne gre drugače, moramo seči po zaščitnem ovratniku, oziroma jaz mu rečem “lampa” ali “luster”. Če opazimo gnojenje rane ali druge komplikacije (šivi), se takoj obrnemo na veterinarja. No, nekateri te “lampe” res ne prenesejo in se je za vprašati kaj je boljše … z ali brez “lampe” 🙂
 • Skrbno sledimo navodilom veterinarja glede sprehodov in premikanja. Pri tem poskrbimo, da se povoj ne zmoči (rosa, dež, luže, sneg, led) – navadna vrečka lahko služi kot pelerina.
 • Poskrbimo za pravilno prehrano, dovolj vode in predpisano terapijo. Ne pozabimo na Bachove cvetne esence 🙂
 • Redno obiskujemo veterinarja, da zagotovimo pravilno celjenje ran in celotno okrevanje.

V takih situacijah bi svetovala, da vsi družinski člani uživajo esence, ne samo ljubljenček. Nikomur ne bodo škodovale, samo pomagajo lahko. Veliko zdravja, čim manj bolezni ali operacij vam želim!