ZA DOBRO POČUTJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV IN NJIHOVIH SKRBNIKOV.

0

Search

ZA DOBRO POČUTJE HIŠNIH LJUBLJENČKOV IN NJIHOVIH SKRBNIKOV.

Search

Vir objave: Zdravahranazapse.si

Ta prispevek bi lahko začela takole: bližajo se čarobni božični in novoletni dnevi, ki v nas prebudijo številna topla čustva, … a ne bom. Razlog za to tiči v tem, da so moja prva asociacija na te praznike glasne petarde, kar vodi moje misli do živali, ki se nikakor ne morejo skriti pred njimi. Verjamem, da tale prispevek ne bo dosegel bistvene spremembe na tem področju, a če vsaj enega odvrnem od metanja petard, sem na dobri poti.

Brambellovih 5 svoboščin za živali (Farm Animal Welfare Council, UK-Roger Brambell) ni bilo sprejetih kar brez veze. Če vas zanima zgodovina, boste vse našli na spletu, a bistvo je, da se živalim mora zagotoviti:

  1. Zaščito pred lakoto in žejo
  2. Zaščito pred neudobjem
  3. Zaščito pred bolečino, poškodbami in boleznimi
  4. Pravico izvajanja normalnega obnašanja
  5. Zaščito pred strahom in stisko

Tokrat se bom ustavila samo pri zadnji svoboščini, saj me je groza začeti pri prvi in zanima me, ali je zadnja svoboščina zagotovljena preden se izda dovoljenje za uporabo pirotehničnih izdelkov na državni ravni? Ali država spoštuje zgoraj navedene svoboščine? Brez komentarja!

Kaj lahko storimo sami, da bi pomagali našim kužkom in drugim živalim?

Poleg tega, da ne uporabljamo pirotehničnih izdelkov katerih glavni cilj je pok, lahko našim kosmatincem pomagamo na različne načine:

  • poskusimo zagotoviti rutino, ki jo imajo vsak dan. Njihova rutina je odvisna od naše 🙂 Čim manj sprememb v tem času bo olajšalo celotne praznike.
  • na sprehode gremo zgodaj zjutraj in pred temo, da se izognemo direktnemu metanju petard.
  • prižgemo TV ali radio, da se ublažijo poki petard.
  • družba znanih obrazov bo koristila vsem kosmatincem, saj jim je to v največje veselje. Njihov svet bo takoj lepši, če bodo z nami.
  • če je potrebno, si lahko pomagamo tudi z Bachovimi cvetnimi esencami.

Katere Bachove cvetne esence pa bi bile primerne?

Bachove esence so ena od možnosti, ki lahko ublaži reakcije na poke in omili stres, ki ga živali doživijo ob tem. Pomembno je le, da izberemo pravilne esence in jih doziramo pravilno in dosledno.

Rešilna mešanica Bachovih cvetnih esenc, o kateri smo že povedali kar nekaj, bi bila najbolj priporočljiva v prihajajočih prazničnih dneh. Poleg te mešanice, se lahko dodajo tudi druge esence, da bi dosegli večji učinek, ki pa so lahko različne: na primer trepetlika (aspen), krinkar (mimulus), pravi kostanj (sweet chestnut), pa še katera druga. Izbira je odvisna od živali; na kakšen način doživlja poke petard, kakšno je njeno vedenje ob poku in kakšna je njena zgodovina? Ob tem pa je tudi zelo pomembno, začnemo živali pravočasno ponujati Bachove esence in ne komaj takrat, ko zunaj že poka kot pri norcih.

Veliko več o tej tematiki pa bomo povedali na predavanju o Bachovih esencah za pse, kjer se bomo natančno pogovorili tudi o pravilni in dosledni uporabi, da bi dosegli najboljši rezultat in s tem bistveno olajšali praznične dneve našim zvestim štirinožcem.